Burgemeester Londen prijst Turken en gaat strijd aan met PKK

Turks.nl Redactie

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen met Pakistaanse roots, heeft aangegeven de strijd met de terreurbeweging PKK te willen aangaan.

De Londense burgemeester sprak bij een iftar bij de Turkse Aziziye Moskee. Hij beantwoordde onder andere vragen van een verslaggever van staatspersbureau Anadolu.

Volgens Khan helpen de Turken, die hij gewoon Londenaren noemt, om Londen de meest geweldige stad van de wereld te maken. Hij zei erg tevreden te zijn met de uitnodiging uit de Turkse gemeenschap. Als eerste islamitische burgemeester van Londen zegt hij de steun van de Turken te voelen.

“Turken zijn erg ondernemend. Ik doe mijn best om de steun die ze nodig hebben vanuit de gemeente te verlenen. We strijden tegen discriminatie en islamofobie. De Londense politie hanteert een zero tolerance beleid tegenover alle racistische misdaden. Hackney (het district waar de moskee staat) is hier een goed voorbeeld van. Turken dragen bij aan de levendigheid in de stad”, aldus de Londense burgervader.

PKK

Khan kreeg een vraag over de tolerantie ten opzichte van PKK-sympathisanten, die demonstraties organiseren. De politie in Londen valt onder de burgemeester, die hierover het volgende zei: “Ik heb hierover een redelijk open houding; het is onacceptabel dat dit soort groepen gebruikmaken van mazen in de wet.”

“Deze groep staat op de terreurlijst, waardoor het lidmaatschap hiervan illegaal is. In dit geval zullen zowel wij als de politie tot actie overgaan. Als deze groep gebruikmaakt van mazen in de wet, zouden de regering en minister van Binnenlandse Zaken tot actie moeten overgaan om deze mazen in de wet te dichten”, aldus Khan.