Busverbod voor moslims en Oeigoeren in China

Door | Buitenland

Dat meldt chinasquare.be.

Vijf groepen mensen met een bepaald uiterlijk of kledij mogen niet stappen in bussen. Het gaat om mensen met een hoofddoek, sluier, boerka, kleding met een Turkse vlag of een halve maan en mannen met een baard.

Het verbod zal duren tot 20 augustus. Tot die datum is er een groot sportevenement in de stad. Het is een maatregel ‘om de orde sterk te handhaven’ en ‘te zorgen voor de veiligheid van de burgers en hun eigendommen.

Karamay is een stad in Xinjiang, vlakbij de grens met Kazachstan. 400 km ten westen van de hoofdstad Ürümqi. 25% van de 180 duizend inwoners zijn Oeigoeren.

Oeigoeren zijn van oorsprong een Turkse volk, die sinds Chinese heerschappij slachtoffer zijn van onderdrukking en culturele assimilatie. In 2009 braken er grote onrusten uit waarbij honderden Oeigoeren werden vermoord door Han-Chinezen en de Chinese politie. Duizenden werden gearresteerd. Tientallen van hen werden veroordeeld tot de doodstraf.

De Turkse president Gül classificeerde de gewelddadigheden in Xinjiang toen als genocide en de Turkse minister van buitenlandse zaken riep Turken op tot een boycott van Chinese producten.

zes-types

 

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...