Busverbod voor moslims en Oeigoeren in China

De overheid in de stad Karamay in de Chinese autonome regio Xinjiang weert moslims en Oeigoeren van het openbaar vervoer.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat meldt chinasquare.be.

Vijf groepen mensen met een bepaald uiterlijk of kledij mogen niet stappen in bussen. Het gaat om mensen met een hoofddoek, sluier, boerka, kleding met een Turkse vlag of een halve maan en mannen met een baard.

Het verbod zal duren tot 20 augustus. Tot die datum is er een groot sportevenement in de stad. Het is een maatregel ‘om de orde sterk te handhaven’ en ‘te zorgen voor de veiligheid van de burgers en hun eigendommen.

Karamay is een stad in Xinjiang, vlakbij de grens met Kazachstan. 400 km ten westen van de hoofdstad Ürümqi. 25% van de 180 duizend inwoners zijn Oeigoeren.

Oeigoeren zijn van oorsprong een Turkse volk, die sinds Chinese heerschappij slachtoffer zijn van onderdrukking en culturele assimilatie. In 2009 braken er grote onrusten uit waarbij honderden Oeigoeren werden vermoord door Han-Chinezen en de Chinese politie. Duizenden werden gearresteerd. Tientallen van hen werden veroordeeld tot de doodstraf.

De Turkse president Gül classificeerde de gewelddadigheden in Xinjiang toen als genocide en de Turkse minister van buitenlandse zaken riep Turken op tot een boycott van Chinese producten.

zes-types

 
  • Loading...