Continental verantwoordelijk voor ramp Concorde

Vliegtuigmaatschappij Continental is schuldig aan de ramp met de Concorde in 2000.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De maatschappij is veroordeeld wegens dood door schuld door een Frans hof. Bij het ongeluk op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle kwamen alle 109 inzittenden om het leven, evenals vier mensen op de grond.

Het bedrijf kreeg een boete van 200.000 euro. Een stuk metaal, dat eerder van een vliegtuig van Continental was afgevallen, veroorzaakte het vliegtuigongeluk met de Concorde van Air France. De Concorde reed daar met hoge snelheid overheen tijdens het opstijgen. Toen het stuk metaal opvloog, scheurde de brandstoftank.

John Taylor, een Amerikaanse onderhoudsmonteur van Continental, is volgens de rechter verantwoordelijk voor het losraken van het stuk metaal. Hij kreeg een boete van 2.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden opgelegd. De monteur zou begin juli 2000 op de luchthaven van Houston gebrekkig onderhoud hebben gepleegd aan het toestel van Continental.

Continental moet daarnaast een schadevergoeding van een miljoen euro betalen aan Air France, wegens geleden imagoschade. De Franse topadvocaat van Continental, Olivier Metzner, liet tijdens het proces vergeefs een 80.000 dollar kostende 3D-film zien. Daaruit zou blijken dat het toestel al vlam had gevat voordat de band van de Concorde het reepje metaal raakte, meldt nrc.nl.

  • Loading...