Deense aanklager eist verbod Koerdische zender Roj TV

De Koerdische tv-zender Roj-TV moet in Denemarken worden beboet en verboden.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat heeft een Deense officier van justitie geëist bij de aanvang van het proces tegen Roj-TV. Aanklager Jakob Buch-Jepsen beschuldigt het station van het verheerlijken van de terreurorganisatie PKK.

Buch-Jepsen stelde in de rechtszaal van de Kopenhaagse Stadsrechtbank dat de zender ‘als de spreekbuis van de PKK dienstdoet’. Het station heeft tussen 2006 en 2010 beelden van ‘PKK-aanhangers, PKK-leden en schermutselingen tussen Koerden en Turken’ uitgezonden. “Ze hebben lovende reportages over de PKK gemaakt die als propaganda kunnen worden betiteld.”

De aanklager heeft daarom Roj-TV en moedermaatschappij Mesopotamia Broadcast A/S METV in staat van beschuldiging gesteld. Roj-TV heeft een Deense zendlicentie, hoewel de studio’s van de zender in België zijn gevestigd. Justitie eist dat de rechter die zendmachtiging intrekt en de zender beboet.

Volgens Björn Elmquist, de advocaat van Roj-TV, ontkent het station schuld. “Het enkele feit dat een Deense krant een Talibanleider interviewt maakt zo’n dagblad nog geen spreekbuis van de Taliban”, zei hij de pers. Voor de rechtszaal demonstreerden onderwijl zo’n dertig Koerden.

De PKK wordt door Turkije, de Europese Unie de VS beschouwd als een terroristische organisatie. Terroristen van de PKK vechten sinds 1984 voor zelfbestuur in het zuidoosten van Turkije. In die strijd zijn tienduizenden doden gevallen.

De gastvrijheid die Kopenhagen Koerdische ballingen bewijst doet de betrekkingen tussen Turkije en Denemarken al jaren geen goed. 

Novum/AP 

  • Loading...