Doden en gewonden bij nieuwe onrust in Kirgizië

Bij nieuwe ongeregeldheden in het zuiden van Kirgizië zijn donderdagavond en vrijdag zeker 45 doden en 637 gewonden gevallen.
Turks.nl Redactie

Veel mensen hadden schotwonden.

Tientallen gewonden zijn er slecht aan toe, meldde het ministerie van volksgezondheid vrijdag. Volgens getuigen liggen etnische conflicten aan de ongeregeldheden ten grondslag en speelt het geweld zich af tussen Kirgiziërs en leden van de Oezbeekse minderheid.

De ongeregeldheden braken uit in Osj, de tweede stad van het land. Ooggetuigen verklaarden donderdagavond aanhoudend geweervuur te hebben gehoord. Kirgizische media meldden dat groepen jonge mannen in het centrum van de stad winkelruiten insloegen en auto’s in brand staken.

De interim-autoriteiten leken volledig verrast door de ontwikkelingen. Zij kondigden de noodtoestand af en stuurden pantserwagens en militairen naar de stad om de orde te herstellen. Inwoners van Osj verklaarden echter dat de onrust vrijdag voortduurde en dat tientallen gebouwen in brand stonden.

Ook elders in Kirgizië sloeg de vlam in de pan. In de hoofdstad Bisjkek viel een groep gewapende Kirgiziërs etnische Oezbeken aan op een drukbezochte markt. Later op de avond groeide de groep Kirgiziërs en raakte slaags met de politie. Militairen poogden de groep daarop uiteen te drijven, maar slaagden daar niet in en trokken zich terug.

Interim-president Roza Otoenbajeva deed vrijdag in een televisietoespraak een klemmend beroep op de bevolking om te bedaren. Zij richtte zich in het bijzonder tot het vrouwelijke deel van de bevolking: “Lieve zusters, vind de juiste woorden voor jullie zoons, mannen en broers. Het is in de huidige toestand onaanvaardbaar om te zwelgen in gevoelens van wraak en woede.”

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, zei zeer bezorgd te zijn over het geweld en riep op de rust te herstellen en de wet te respecteren. Alle kwesties moeten volgens Ban middels gesprekken worden opgelost. Ban drong er bij de interim-regering op aan ‘extra aandacht te besteden aan de inter-etnische relaties in het land’.

In Kirgizië heerst onrust sinds een volksopstand in april leidde tot de omverwerping van president Koermanbek Bakijev. De sfeer in het zuiden is extra gespannen sinds bij ongeregeldheden in Jalal-Abad, zeventig kilometer van Osj, vijf doden en tientallen gewonden vielen.

Novum/AP