Bondgenoot Turkije kondigt drie dagen van nationale rouw af om verovering Afrin

Turks.nl Redactie

In Slemani, een belangrijke stad in de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak, zijn drie dagen van nationale rouw aangekondigd. De vieringen rond het lentefeest Nevruz zijn afgeschaft.

Gouverneur Hawal Abubakar verklaarde dat vieringen rond het lentefeest, dat bekendstaat als het belangrijkste feest van het jaar voor veel Koerden, zijn afgeschaft. Reden daarvoor is de verovering van Afrin door het Turkse leger en milities van het Vrije Syrische Leger.

Afrin was jarenlang onder controle van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Turkije steunt de machthebbers in de Koerdische Autonome Regio, die fel tegenstander zijn van de PKK. De relatie tussen Turkije en de Koerdische machthebbers in Noord-Irak is echter op een dieptepunt beland nadat de Koerdische Autonome Regio zich probeerde onafhankelijk te maken.

Na diverse sancties door de centrale regering in Bagdad, Turkije en meerdere landen, werd de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum teruggetrokken en maakte regiopresident Barzani bekend af te treden vanwege de mislukking van de onafhankelijkheid.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.

Op 18 maart werd bekend dat het stadscentrum was veroverd en YPG-terroristen uit het overgrote deel van Afrin was verjaagd.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.

De meest recente situatie in Afrin: