Turks.nl

‘Duitse geheime dienst vervolgde moskeegangers’

Anadolu Agency

Anadolu AgencyIn de Duitse deelstaat Saksen zijn moskeegangers tien jaar lang geregistreerd door de geheime dienst.

Dat blijkt uit gegevens, vertelt Belit Onay, politicus van de partij Die Grünen aan Anadolu Agency.

De geheime dienst voerde bij moskeeën samen met de politie controles uit. Zij zagen moskeegangers volgens Onay als ‘potentiële verdachten’. “Dat terwijl godsdienstvrijheid een grondwettelijk recht is. Dit is een schandaal” voegt Onay eraan toe.

Gat gaat om een periode van tien jaar waarbij de partijen CDU en FDP aan de macht waren in Saksen. Na de laatste verkiezingen is Belit Onay samen met zijn partij gestart aan een hervorming in de geheime dienst, officieel genaamd ‘Federale dienst voor de bescherming van de grondwet’ (BfV). Ongeveer 9 duizend mensen zijn geregistreerd in de lijst van de BfV en worden regelmatig gescreend. 40% van de registraties blijken onterecht. Zelfs mensen die onschuldig bleken werden niet van de lijst gehaald.

Minstens 100 van de onterechte registraties blijken moslims te zijn die de status ‘verdacht’ kregen omdat zij naar het vrijdaggebed gingen. “Ze zijn niet betrokken geweest bij geweld en zijn nergens van verdacht. Wij gaan de BfV zo hervormen zodat zoiets nooit meer gebeurt” vertelt Onay.

Anadolu Agency / Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl