Duitsland erkent Armeense kwestie als genocide: Turkije woedend

Duitsland heeft de deportatie van Armenen door het Ottomaanse Rijk erkend als genocide. De Turkse autoriteiten spreken van een ‘historische vergissing’.
Turks.nl Redactie

De regering heeft de plaatsvervangende ambassadeur in Duitsland teruggeroepen. “De banden tussen de landen zijn ernstig beschadigd,” zegt woordvoerder en vice-premier Numan Kurtulmus tegen de media.

Premier Binali Yildirim vindt dat ‘de racistische Armeense lobby’ het Duitse parlement op het verkeerde been heeft gezet. “De manier om de zwarte bladzijden uit je eigen geschiedenis af te sluiten is niet door de historie van andere landen te bezoedelen met onverantwoordelijke en ongegronde parlementaire besluiten” was de reactie van de Turkse minister van buitenlandse zaken.

Turkije, en één Duits parlementslid, vinden het niet een taak voor de politiek om te beslissen over een historishe gebeurtenis. Turkije pleit er langer voor dat historici de zaak moeten bekijken. Verder hekelt Turkije dat er voortdurend sprake is van een ‘eenzijdige erkenning’ van de oorlogsslachtoffers, terwijl er miljoenen Turken uit de Balkan, Caucasus en uit Arabische landen zijn gedeporteerd na de val van het Ottomaanse Rijk. Veel van hen kwamen nooit aan in Anatolië.