Duitsland verbiedt symbolen van PKK en YPG

Turks.nl Redactie

Der Spiegel meldde vrijdagavond dat in Duitsland 33 symbolen van de PKK en de Syrische tak YPG zijn verboden.

In opdracht van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere, zou afgelopen 2 maart een vijf pagina-lang document zijn verstuurd naar de deelstaten en de veiligheidsdiensten.

33 symbolen van de PKK en haar takken, zoals de Syrische tak YPG, zouden in dit document zijn opgenomen met de mededeling dat deze niet langer getolereerd zullen worden. Vlaggen van foto’s van terreurleider Öcalan met een groen-gele achtergrond wordt als voorbeeld genoemd in het artikel.

De reden voor het verbod zou het ‘ernstig emotionele effect’ dat de symbolen met zich meedragen zijn. Daarnaast zouden de symbolen ‘een vordering van de eenheid van de PKK in Duitsland zijn’.

Hoewel de PKK sinds 1993 op de Duitse terreurlijst staat, waren demonstraties ter verheerlijking en steun aan de PKK wel toegestaan. Net als in Nederland, waar de PKK evengoed op de terreurlijst staat. Terwijl juridisch gezien PKK dezelfde status heeft als bijvoorbeeld IS, heeft de PKK meer beweegruimte en genieten ze van een ‘tolereerpolitiek’. Zo mogen PKK-vlaggen wel getoond worden op demonstraties, maar IS-vlaggen niet.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei het volgende over de selectieve terreuraanpak: