Economie Grieks-Cyprus dreigt om te vallen

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Grieks-Cyprus met twee stappen verlaagd naar de B-status.
Turks.nl Redactie

Daarmee neemt de vrees toe dat het eiland het vierde land wordt dat Europese noodhulp nodig zal hebben. Griekenland, Ierland en Portugal klopten al eerder aan.

Door de afwaardering schoot de rente die Grieks-Cyprus op leningen moet betalen meteen omhoog. Daarmee neemt de kans toe dat het land bij de EU moet aankloppen voor steun.

IJsland
Een zorg zijn de Grieks-Cypriotische banken. Die deden de afgelopen jaren juist redelijke goede zaken, maar zijn te veel verwoven met de Griekse economie. 40 procent van de schulden die de banken uit hebben staan, moet volgens Jeroen van IJzerloo analist bij de Rabobank door de Grieken worden terugbetaald.

De Cypriotische banken zullen als onderdeel van het nieuwe Griekse steunpakket daarom flinke verliezen moeten nemen.

De bancaire sector in Grieks-Cyprus is naar schatting zes tot negen keer groter dan het bruto nationaal product. Volgens Rabobankanalist Jeroen van IJzerloo is die verhouding “te vergelijken met IJsland voordat het daar misging”.

Afgesloten
Een andere reden voor de lagere waardering door Moody’s is een explosie van twee weken geleden. Daarbij werd de grootste elektriciteitscentrale van Grieks-Cyprus zwaar beschadigd.

Die centrale voorzag voor meer dan de helft in de totale energiebehoefte van Grieks-Cyprus.

Het herstel gaat het eiland naar schatting tussen de 1 en 2 miljard euro kosten en de elektriciteit wordt af en toe afgesloten. Moody’s denkt dat door dit incident de Grieks-Cypriotische economie dit jaar niet zal groeien. 

Bron: nos.nl

  • Loading...