Enorme oplichting vanuit Turkse callcenters

Turks.nl Redactie

Afgelopen twee jaar hebben criminelen die zich telefonisch voordeden als politiemensen 23 miljoen euro buitgemaakt.

Dat gebeurde vanuit callcenters in Turkije. De slachtoffers, vooral ouderen, werden telefonisch benaderd en opgelicht. Het gaat om in totaal 638 mensen die slachtoffers zijn geworden sinds 2017. Ze wonen allemaal in de Duitse deelstaat Rijnland-Westfalen.

De slachtoffers werden vanuit de callcenters benaderd en werden verzocht om geld over te maken of om waardevolle spullen buiten hun woning te zetten. Handlangers in Duitsland haalden het vervolgens weer op. De daders: voornamelijk Duitsers met een Turks achtergrond die een compleet netwerk hadden opgezet. Ze zouden opereren in de gehele deelstaat.

De daders deden zich voor als politieagent of als een medewerker van het landelijke noodnummer. Ze waarschuwden de slachtoffers voor oplichting en inbraken. Bang gemaakte senioren gaven daarna hun waardevolle spullen of hun geld in bewaring.

Het is onbekend hoeveel oplichters er zijn opgepakt. De rechtbank in Bielefeld behandelt in ieder geval een zaak tegen twee verdachten. Samen haalden zij een half miljoen op.