Erdogan: Integreren, niet assimileren

De Turkse premier Recep Erdogan heeft zondag gewaarschuwd voor toenemend racisme en angst voor de islam in Duitsland.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Erdogan is momenteel op bezoek in Duitsland. Maandag spreekt hij met bondskanselier Angela Merkel.

Zondag sprak hij tot een gehoor van rond de tienduizend Duitse Turken in Düsseldorf. Hij zei zich zorgen te maken over het in zijn ogen toenemende racisme in Duitsland en de toenemende angst voor de islam en riep zowel de Turkse als de autochtone Duitsers op elkaar te respecteren, meldde het Duitse persbureau DAPD.

“Islamfobie is een misdaad tegen de menselijkheid, net zo als racisme”, zei Erdogan. Ook assimilatie is een misdaad tegen de menselijkheid, betoogde de Turkse premier, daarmee min of meer herhalend wat hij drie jaar geleden tot verbijstering van veel Duitse politici ook al zei. Zijn woorden werden destijds gezien als uiterst negatief van invloed op de beoogde integratie. In Duitsland wonen 2,5 miljoen mensen van Turkse afkomst.

“Jullie moeten natuurlijk wel integreren. Maar ik zeg nee tegen assimilatie”, hield Erdogan zijn gehoor voor. “Niemand mag van zijn eigen cultuur worden losgepeuterd en met geweld iets anders opgedrongen krijgen. Democratie betekent namelijk ook dat je verschillen als een verrijking moet zien.”

Novum

  • Loading...