Escalatie Turkije-Libië: aanval niet uitgesloten

Turks.nl Redactie

De situatie tussen Turkije en de opstandelingen in Libië is zondag geëscaleerd. 

Na de dreigementen van Khalifa Haftar, een opstandige generaal, zijn in Libië zes Turkse burgers ontvoerd en vastgezet door zijn mannen. Er zijn veel Turken aanwezig inLibië die voornamelijk werken op schepen.

Haftar erkende Turkije eerder als vijand. Hij zei dat Turken niet meer veilig waren in het land en riep burgers op om Turken aan te geven bij zijn mannen. Ook zouden Turkse vrachtschepen aangevallen worden.

Turkije biedt steun aan het internationaal erkende regime in Tripoli. De troepen van Haftar drongen recent door tot de buitenwijken van de stad. “Voor eke dreiging of aanval zal een zware prijs worden betaald,” zei de Turkse Defensie-minister Hulusi Akar zondag na de bedreigingen van Haftar.

Na de ontvoering van zes Turkse burgers publiceerde het Turkse ministerie van buitenlandse zaken een scherp bericht. “Wij eisen een directe vrijlating van onze burgers. Zo niet, zal Haftar een legitiem doel worden.”

No: 189, 30 June 2019, Press Release Regarding the Turkish Citizens Detained in Libya
Detention of 6 Turkish citizens by Hafter’s illegal militia in Libya is an act of banditry and piracy. We expect our citizens to be released immediately. Otherwise, Hafter elements will become legitimate targets.