Frankrijk keurt boerkaverbod goed

Door | Buitenland

op het dragen van gezichtsbedekkende sluiers.

Een dergelijk verbod doet het volgens peilingen goed bij veel kiezers, maar baart de moslims in Frankrijk en ook voorvechters van burgerrechten grote zorgen.

Het zogeheten boerkaverbod, dat ook bedoeld is als verbod op het dragen van nikabs, kreeg 335 stemmen voor en slechts één tegen. De meeste leden van de oppositionele Socialistische Partij onthielden zich van stemming.

Of het verbod echt van kracht wordt, is nog onduidelijk. Het wetsvoorstel gaat in september naar de Senaat, waar het naar alle waarschijnlijkheid ook zonder problemen zal worden aangenomen. Het is echter zeer de vraag of het verbod vervolgens ook door het Franse constitutionele hof zal worden goedgekeurd.

Volgens het door minister van justitie Michele Alliot-Marie ingediende wetsvoorstel kunnen vrouwen die op straat of in openbare gebouwen gezichtsverhullende sluiers dragen, daarvoor worden bestraft met een boete van 150 euro.

“Burgerschap moet worden ervaren met een onbedekt gelaat”, meent de Franse president Nicolas Sarkozy, een groot voorstander van het verbod. “Er is geen andere oplossing dan een verbod op alle openbare plekken.” Volgens Sarkozy zijn nikabs en boerka’s een teken van de onderdrukking van vrouwen en daarom ‘niet welkom’ in Frankrijk.

Novum/AP

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...