Frankrijk neemt ‘genocidewet’ aan – Turkije reageert woedend

De Franse senaat heeft de omstreden ‘genocidewet’ aangenomen. Degenen die de Armeense ‘genocide’ ontkennen, riskeren een gevangenisstraf van 1 jaar, en een boete van 45 duizend euro.
Turks.nl Redactie

127 leden van de senaat stemden voor, 86 waren er op tegen.

De wet zorgde voor veel ophef in Turkije. De Turkse regering dreigde met economische, militaire en politieke sancties, en riep haar ambassadeur terug. Vandaag is er gemeld dat er nieuwe maatregelen worden genomen tegen Frankrijk indien de wet aangenomen zou worden.

Turkije ontkent dat er in 1915 een genocide heeft plaatsgevonden tegen Armenen, en noemt de zaak een ‘kwestie’. Volgens Turkse politici is het niet aan de politiek om te oordelen over een historische gebeurtenis, maar is het een taak van historici. 

Vrijheid 
Turkse journalisten en geleerden zijn het er mee eens dat een degelijke wet de vrijheid van meningsuiting beperkt; en voor veel problemen gaat zorgen omdat Turken de Armeense ‘genocide’ zullen ontkennen.

De wet moet alleen nog ondertekend worden door president Sarkozy. Echter is het mogelijk dat de Hoge Raad de ‘genocidewet’ laat vervallen, omdat het mogelijk in strijd is met de Franse grondwet.

© Turks.nl

  • Loading...