Gijzeling bij Turkse ambassade Israël

Een man heeft dinsdag in de Turkse ambassade in het Israëlische Tel Aviv een aantal mensen in gijzeling genomen
Turks.nl Redactie

, nadat buiten het gebouw schoten waren gelost. Dat heeft de Israëlische politie gezegd.

Volgens het Turkse persbureau Anatolia hebben beveiligers van de ambassade de aanvaller inmiddels overmeesterd.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zei dat er sprake was een gijzelingssituatie. TV-zender Channel 2 zei te beschikken over een opname van een telefoongesprek dat werd gevoerd door de aanvaller. “Ik heb twee gijzelaars en ga de ambassade opblazen”, zou de man hebben gezegd.

De Israëlische krant Maariv meldde te zijn gebeld door de gijzelnemer. Hij zou Nadim Injaz heten en een brandbare vloeistof mee hebben genomen. De man dreigde ‘alle joden die binnenkomen te vermoorden’. Injaz vroeg vier jaar geleden bij het Britse consulaat asiel aan, maar werd weggestuurd.

Advocaat Shafik Abuani zei drie keer te hebben gesproken met de man in een poging hem te kalmeren. Volgens de advocaat zou Injaz hebben gedreigd de ambassade in brand te steken als hij geen asiel zou krijgen. Injaz zou bovendien hebben geëist naar Turkije te worden gevlogen. Hij zei vervolgd te worden door de Israëlische geheime dienst Shinbet. Abuani zei tevens dat de gijzelaars, de consul en zijn vrouw, waren ontsnapt.

Israël Radio meldde dat reddingswerkers met brancards het ambassadeterrein wilden betreden, maar dat ze weer vertrokken zonder gewonden mee te nemen. Turkse medewerkers van de ambassade weigerden volgens de radiozender Israëlische politieagenten en reddingswerkers toe te laten.

Novum/AP