Grijze Wolven-gebaar vanaf 1 maart verboden

AvatarTurks.nl Redactie

Vanaf 1 maart 2019 wordt het handgebaar van de nationalistische Grijze Wolven beweging bij wet verboden in Oostenrijk.

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken stelt de Grijze Wolven in dezelfde lijst als de PKK, erkend als terreurbeweging door onder andere Turkije, de EU, de VS, de NATO en afzonderlijk door meerdere EU-landen. De Grijze Wolven, daarentegen, zijn nergens als terroristisch aangemerkt.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het besluit van Oostenrijk. “Het is een schandaal dat het symbool van een legitieme Turkse politieke partij gelijk wordt gesteld aan de bloeddorstige terreurbeweging PKK. Het toont aan hoe ver het populisme is gekomen”, valt te lezen in een verklaring.

Naast het symbool van de Grijze Wolven, wordt ook het gebruik van het symbool van de Moslimbroerderschap in het openbaar strafbaar. Vooral aanhangers van de Turkse president Erdoğan gebruiken dat symbool vaak.

Indien de symbolen toch openbaar worden gezien, krijgt diegene een boete van 4 duizend euro. Die boete kan oplopen tot 10 duizend euro.

Duitsland

Eerder werden in Duitsland ook symbolen van de PKK verboden. Symbolen van de Grijze Wolven zijn daar echter wel toegestaan.

In Nederland zijn symbolen van de PKK wel toegestaan, ondanks dat die beweging op de lijst van terroristische groeperingen staat.