Turks.nl

Hollande nieuwe Franse president

hollande

De socialist François Hollande is de nieuwe president van Frankrijk. Exitpolls wezen hem om 20.00 uur als winnaar aan, met bijna 52 procent van de stemmen.


Dat meldt nos.nl

Binnen een half uur verscheen Sarkozy op de televisie om zijn nederlaag toe te geven. Tegenover zijn enthousiaste aanhangers zei Sarkozy dat hij Hollande had gefeliciteerd met de overwinning. Ook bedankte hij de mensen die op hem gestemd hebben. Sarkozy zei dat hij als enige verantwoordelijk is voor de nederlaag.

Aan het begin van de avond hadden Franstalige media in Zwitserland en België ook al gemeld dat Hollande een ruime overwinning zou boeken. In Frankrijk zelf mochten zo lang de stembureaus open waren geen exitpolls worden gepubliceerd. Al ver voor acht uur vierden de aanhangers van Hollande feest.

Minder streng bezuinigingen
Frankrijk krijgt met Hollande voor het eerst sinds 1995 een socialistische president. In dat jaar kwam er een eind aan de tweede ambtstermijn van François Mitterrand. Hollande heeft zich de afgelopen tijd afgezet tegen het strikte bezuinigingsbeleid dat onder leiding van Duitsland aan de eurolanden werd opgelegd. Sarkozy steunde dat beleid wel.

Frankrijk gaat in juni opnieuw tweemaal naar de stembus, om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat Hollande met een linkse meerderheid kan gaan regeren.

Over twee weken gaat de nieuwe president Hollande naar de Verenigde Staten, om deel te nemen aan een topconferentie van de G8 en aansluitend van de NAVO. Hollande wordt uiterlijk op 15 mei beëdigd.

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl