Hollande nieuwe Franse president

Door | Buitenland


Dat meldt nos.nl

Binnen een half uur verscheen Sarkozy op de televisie om zijn nederlaag toe te geven. Tegenover zijn enthousiaste aanhangers zei Sarkozy dat hij Hollande had gefeliciteerd met de overwinning. Ook bedankte hij de mensen die op hem gestemd hebben. Sarkozy zei dat hij als enige verantwoordelijk is voor de nederlaag.

Aan het begin van de avond hadden Franstalige media in Zwitserland en België ook al gemeld dat Hollande een ruime overwinning zou boeken. In Frankrijk zelf mochten zo lang de stembureaus open waren geen exitpolls worden gepubliceerd. Al ver voor acht uur vierden de aanhangers van Hollande feest.

Minder streng bezuinigingen
Frankrijk krijgt met Hollande voor het eerst sinds 1995 een socialistische president. In dat jaar kwam er een eind aan de tweede ambtstermijn van François Mitterrand. Hollande heeft zich de afgelopen tijd afgezet tegen het strikte bezuinigingsbeleid dat onder leiding van Duitsland aan de eurolanden werd opgelegd. Sarkozy steunde dat beleid wel.

Frankrijk gaat in juni opnieuw tweemaal naar de stembus, om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat Hollande met een linkse meerderheid kan gaan regeren.

Over twee weken gaat de nieuwe president Hollande naar de Verenigde Staten, om deel te nemen aan een topconferentie van de G8 en aansluitend van de NAVO. Hollande wordt uiterlijk op 15 mei beëdigd.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...