Erdogan roept Turken in EU op te integreren

Door | Buitenland

Dat zei premier Erdogan woensdag tijdens een persconferentie in Berlijn n.a.v. een vraag van een Duitse journalist. 

Wel moet assimilatie hier apart van worden gehouden, vinden zowel de Turkse premier als bondskanselier Angela Merkel.

Woensdagavond hield Erdogan een toespraak aan een grote menigte aanhangers: “Jullie moeten er Trots op zijn om te leven en te werken in een groot en bevriend land als Duitsland. Maar wees ook trots om de Turkse nationaliteit, op je taal, de Turkse vlag en de verbondenheid met Turkije. Vandaag verschilt Turkije enorm van het Turkije die jullie, jullie opa’s & vaders achter zich gelaten hebben. Vandaag is er een Turkije met een grote zelfvertrouwen” vertelde de Turkse premier.

Corruptie
Tijdens zijn toespraak heeft de premier opnieuw ontkent dat zijn regering schuldig is aan curruptie, en ondersteunde dat met voorbeelden: “Het nationale inkomen steeg van 230 naar 800 miljard dollar binnen 10 jaar. In 10 jaar hebben wij 17 duizend kilometer aan snelwegen aangelegd. De studiebeurzen stegen van 45 naar 500 lira. ’s Winters werden zieken vervoerd met sleeën, nu hebben wij 17 traumahelikopters en 4 ambulancevliegtuigen. Hoe kan dit gerealiseerd worden in een land met corruptie?” aldus Erdogan.

Campagne
De toespraak van Erdogan wordt door sommigen gezien als een verkiezingscampagne, omdat vanaf heden ook Turkse in het buitenland een stem kunnen uitbrengen tijdens verkiezingen in Turkije. In augustus kiest Turkije een nieuwe president, in 2015 zijn er parlementsverkiezingen.

De meeste Turken in Europa stemmen op de Ak Partij, blijkt uit de uitslagen van de verkiezingen in 2011. Toen konden de in het buitenland wonende Turken stemmen op vliegvelden en douanen. 66% van de mensen die stemden aan de grensposten met Griekenland & Bulgarije, kozen voor de Ak Partij.

‘Assimileer niet’
In 2011 riep Erdogan tijdens een bezoek in Duitsland ook op om zeker te integreren in de landen waar zij wonen, maar absoluut niet te assimileren.

© Turks.nl

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...