Islamitische Rohingya vluchtelingen ondervoed, mishandeld en afgeperst

Volgens UNHCR worden tienduizenden Rohingya die het anti-moslim geweld in Myanmar ontvluchten beroofd, mishandeld en uitgehongerd op boten die in beheer zijn van mensenhandelaren.
Turks.nl Redactie

Dat meldt Stichting as-Salaamah wal’Adaalah, die zich vanuit Nederland voor de Rohingya inzet.

In de maanden juli 2013 tot en met juni 2014 hebben ongeveer 53.000 vluchtelingen Myanmar verlaten (via de havens bij het grensgebied met Bangladesh) met de hoop zich aan te sluiten bij familieleden die reeds Maleisië hebben bereikt. Dit is een toename van 61% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Etnisch gezuiverd in Bangladesh
De Rohingya vluchten weg uit Myanmar, waar door zowel de overheid als door de volgers van de radicaal boeddhistische 969-beweging. Ruim 140.000 Rohingya bevinden zich in vluchtelingenkampen die recent in de New York Times werden omschreven als ’21ste eeuws concentratie kampen’. Volgens de Verenigde Naties behoren de islamitische Rohingya tot de meest vervolgde volkeren op aarde.

De moslims die het land proberen te ontvluchten betalen initieel een bedrag tussen de $50 en $300 (€40 en €230) aan de smokkelaars die hen ‘inladen’ op schepen die soms tot 700 personen herbergen. Vaak zijn er gewapende bewakers op de boten aanwezig, die zowel middels verbaal als fysiek geweld voorkomen dat de Rohingya zich op het schip verplaatsen.

In enkele gevallen krijgen te vluchtelingen tijdens de boottocht rijst of noodles, in andere gevallen is er geen voedsel beschikbaar tijdens de tocht die zeven dagen tot twee maanden kan duren.

Naar schatting 200 vluchtelingen zijn in genoemde periode van één jaar overleden tijdens deze tochten, zowel door ziekte, hitte aan boord, gebrek aan voedsel en water en zware mishandeling. Daarmee is het aantal mensen dat op zee is gestorven lager dan voorgaande jaren, vooral omdat mensensmokkelaars grotere schepen inzetten.

Gevangenschap in Thailand
De schepen komen voornamelijk aan wal in Thailand, aldus Phil Robertson van Human Rights Watch. Daar worden ze samengedreven in kampen in de jungle om vervolgens nauwelijks voedsel te ontvangen. De mensensmokkelaars proberen dan in contact te komen met de familieleden die reeds in Maleisië zijn om hen opnieuw grote bedragen af te persen voor de vrijlating van hun familieleden.

De Verenigde Naties beschrijven de rit in pick-ups tussen de schepen en de kampen van de mensensmokkelaars in Thailand. Zij merken op dat hierbij niet zelden 15 tot 20 personen in één auto worden vervoerd, die liggend of zittend op elkaar worden gestapeld.

Verloren in Maleisië
Sinds 2013 zijn in Maleisië reeds 38.000 Rohingya vluchtelingen uit Myanmar geregistreerd. Velen van hen verkeerden bij aankomst in slechte medische omstandigheden. In de eerste helft van dit jaar werd bij 140 Rohingya ‘beriberi’ gediagnosticeerd. Deze ziekte komt voort uit ondervoeding en tekort aan vitamine B, met verlamming of de dood tot mogelijk gevolg. Het aantal diagnoses is daarmee 12 maal zoveel dan de voorgaande 14 maanden.

Matthew Smith van de mensenrechtenorganisatie Fortify Rights merkt tevens op dat de wijze waarop de Rohingya in Maleisië een vluchtelingenstatus kunnen krijgen verre van gewenst is. Zo zouden Rohingya in diverse afgelegen gebieden van het land de opdracht hebben gekregen de vluchtelingenstatus aan te vragen door een aanvraagformulier per fax te verzenden aan de Verenigde Naties, wat vanzelfsprekend in veel gevallen onmogelijk is.