‘Israël accepteert voorwaarden Turkije’

Israël is akkoord gegaan met het maken van excuses en het betalen van een compensatie aan de nabestaanden van de slachtoffers.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Volgens de krant staan de twee landen op het punt om de crisis te beëindigen. De problemen tussen de twee bondgenoten begonnen bij de aanval van Israël op Gaza waarbij honderden burgers om het leven kwamen. De crisis bereikte zijn hoogtepunt toen Israëlische commando’s Turkse hulpschepen aanvielen. Toen vielen er negen doden.

Turkse en Israëlische diplomaten kwamen in Genève bijeen om de problemen tussen de landen te bespreken. Israël beloofde om zich te excuseren en een compensatie te betalen als de Turken de banden gaan normaliseren na deze stappen. 

Kritiek
Israëlische politici reageerden fel; “Excuses maken betekent dat we onszelf opgeven tegen terrorisme. Turkije moet haar excuses maken omdat ze een terroristische organisatie als IHH verdedigen.”

Bosbrand
Turkije stuurde twee blusvliegtuigen naar Israël om de bosbrand te bestrijden die tientallen levens heeft geëist. De Israëlische premier Netanyahu reageerde zeer tevredenen noemde het een positief gebaar na maanden vol spanningen. Beide partijen zagen dit als een kans om de relaties te verbeteren.

De gesprekken tussen de landen zijn nog op volle gang.

© Turks.nl