Israël: schip op weg naar Gaza zal worden gestopt

Een vrachtschip dat probeert de blokkade van Gaza te doorbreken kan vrijdagmiddag al de bufferzone van Israël bereiken
Turks.nl Redactie

, die 32 kilometer uit de kust ligt. Dat heeft woordvoerster Greta Berlin van de Beweging voor een Vrij Gaza vrijdag gezegd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen dat het schip zal worden tegengehouden.

Beide mededelingen doen vrezen voor een nieuwe confrontatie tussen Israël en pro-Palestijnse activisten. Maandag vielen Israëlische commando’s een hulpkonvooi met activisten aan, met negen doden tot gevolg.

Volgens Berlin is het vrachtschip, de Rachel Corrie, op weg naar Gaza en zal het onderweg geen enkele andere haven aandoen. Het schip probeert honderden tonnen hulpgoederen, zoals cement, rolstoelen en medische benodigdheden naar de Gazastrook te brengen.

Israël zal niet toestaan dat het schip Gaza bereikt, bezwoer premier Netanyahu zijn kabinet donderdagavond. Volgens een bron binnen het kabinet heeft Israël verscheidene keren aangeboden het schip naar een Israëlische haven te loodsen, waar de goederen vervolgens kunnen worden uitgeladen, geïnspecteerd en over land naar Gaza worden gebracht. Dit aanbod werd echter telkens door de activisten afgeslagen.

Netanyahu heeft het leger opdracht gegeven te voorkomen dat het schip Gaza bereikt, maar heeft ook gezegd dat er heel voorzichtig moet worden gehandeld en dat voorkomen moet worden dat de opvarenden gewond raken.

Novum/AP