Israël stuurt activisten naar huis

Israël heeft woensdag haast gemaakt met het uitzetten van activisten
Turks.nl Redactie

die betrokken waren bij een hulpkonvooi dat op weg was naar Gaza en dat werd aangevallen door de Israëlische marine.

Israël besloot ook de families van diplomaten die in Turkije zijn gestationeerd naar huis te roepen.

Ongeveer tweehonderd Turkse activisten werden voor zonsopkomst met bussen naar het internationale vliegveld van Israël vervoerd. Daar werden zij op vliegtuigen gezet die Turkije naar Israël had gestuurd om hen op te pikken. Ruim honderdtwintig anderen uit een tiental moslimlanden die geen diplomatieke relatie met Israël onderhouden zijn uitgezet naar Jordanië.

Een aantal van de activisten die naar Jordanië zijn uitgezet, klaagden over de behandeling door de Israëliërs. Ze kregen naar eigen zeggen geen eten, water of slaap en konden niet naar het toilet. “De Israëliërs (…) hebben iedereen vernederd -vrouwen, mannen en kinderen”, aldus Walid al-Tabtabai, een parlementariër uit Koeweit die op een van de schepen zat. “Ze waren brutaal en arrogant (…).”

Israël kondigde dinsdag al aan dat het grootste deel van de ruim zevenhonderd activisten die werden opgepakt na de aanval naar huis wordt gestuurd. Woensdag zaten nog ongeveer driehonderd personen vast. Israël heeft gezegd dat het van plan is tientallen activisten vast te houden. Ze worden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij het geweld tegen Israëlische militairen.

Volgens Israëlische media heeft het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken de families van diplomaten in Turkije opdracht gegeven het land te verlaten. De reden is de onrust die de aanval op het hulpkonvooi in het land heeft veroorzaakt. De diplomatieke missie zal wel in Turkije blijven. Het ministerie van buitenlandse zaken wilde de berichten niet bevestigen, noch ontkennen.

Israël ligt wereldwijd onder vuur nadat mariniers maandag in internationale wateren een hulpkonvooi, dat op weg was naar Gaza, aanvielen. Bij de strijd die daarop ontstond kwamen negen activisten om het leven. Tientallen mensen raakten gewond. Israël beweert dat de mariniers pas het vuur openden, nadat de activisten hen hadden aangevallen.

Novum/AP