Israël twijfelt over excuses aan Turkije voor geweld in Gazaschip

Door | Buitenland

Dat meldt nrc.nl

Juristen adviseerden de Israëlische regering om Ankara tevreden te stellen met een excuses, zodat de Turken geen rechtszaak gaan aanspannen wegens oorlogsmisdaden.

Vorig jaar enterden Israëlische commando’s het schip Mavi Marmara dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken. Bij de aanval werden negen Turken gedood.

De Israëlische premier Netanyahu heeft tot nog toe enkel zijn “spijt” betuigt voor de dood van de pro-Palestijnse Turken. Maar volgens Israëlische overheidsfunctionarissen groeit de roep om meer berouw te tonen in zijn regering.

Het debat wordt aangejaagd door het op handen zijnde VN-rapport over de inbeslagneming van het schip. Israël voorspelt dat het rapport zijn Gazablokkade-strategie zal rechtvaardigen tot grote ergernis van de Turken, die al hebben gezegd een dergelijke bevinding af te wijzen. Om verdieping van de crisis te voorkomen, proberen de voormalige bondgenoten een verzoeningsdeal te sluiten. Turkije staat erop dat een excuses daar onderdeel van is.

Vice-premier Moshe Yaalon was vandaag nog terughoudend over het aanbieden van excuses tegenover de pers: “We zijn niet klaar om ons te verontschuldigen, omdat een excuses eigenlijk het nemen van verantwoordelijkheid betekent. Onze soldaten op de Mavi Marmara vochten om hun leven te verdedigen.” 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...