Julian Assange op borgtocht vrij

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt op borgtocht vrijgelaten.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Hij verscheen vandaag voor een Britse rechter. Er moet 200.000 pond (237.000 euro) worden betaald. Ook moet hij zijn paspoort inleveren en zich dagelijks melden.

Assange blijft overigens nog even in hechtenis totdat het Openbaar Ministerie heeft besloten of het in hoger beroep gaat.

Onder anderen filmregisseur Ken Leigh zou een deel van het bedrag op zich hebben genomen. Ook de Amerikaanse regisseur Michael Moore bood aan om de borg voor Assange te betalen.

Assange wordt in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Gedurende het onderzoek naar eventuele overlevering moet Assange in Groot-Brittannië blijven. Op 11 januari moet hij weer voor de rechter verschijnen.

Veel politie
Bij de rechtbank in Westminster was veel politie op de been. Van protest was weinig te merken, twitterde onze correspondent Arjen van der Horst, die tussen de tientallen journalisten als voorlaatste naar binnen mocht.

Assange heeft de beschuldigingen van verkrachting ontkend en heeft al aangekondigd dat hij een eventuele overlevering zal aanvechten. Meestal zijn dat langdurige processen.

Lastercampagne
Vorige week meldde Assange zich vrijwillig bij een Londens politiebureau, nadat Zweden het arrestatiebevel had uitgegeven. Toen werd hem een in vrijheidstelling op borg nog geweigerd.

Zijn website WikiLeaks was een week eerder begonnen met de publicatie van Amerikaanse diplomatieke ambtsberichten.

Assange zegt dat de beschuldigingen van verkrachting politiek gemotiveerd zijn. Hij vermoedt dat de Verenigde Staten een lastercampagne tegen hem voeren.

De moeder van Assange, Christine, heeft de afgelopen dagen nog contact gehad met haar zoon. Voor de Australische televisie zei ze dat Julian nog steeds achter de idealen van WikiLeaks staat. Dat liet Assange weten in een verklaring die zijn moeder vannacht voorlas op de Auatralische televisie.

Instrumenten
In de verklaring roept Assange onder meer op om WikiLeaks te beschermen. Hij noemde Paypal, Mastercard en Visa, die de samenwerking met WikiLeaks opzegden en vervolgens te maken kregen met een cyberaanval, “instrumenten van de Amerikaanse buitenlandse politiek”. Zo meldt NOS.nl.

  • Loading...