Kosovo verbiedt PKK-demonstratie

Turks.nl Redactie

Een organisatie gelieerd aan de terroristische PKK wilde demonstreren in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. De bijeenkomst werd echter verboden door de autoriteiten.

De organisatie ‘Sabot Sociaal Centrum’ wilde PKK-propaganda maken door onder het mom van een ‘Koerdisch muziekfestival’ een evenement te organiseren.

De vereniging deed bericht van het evenement via social media. Daarop kwam de Officier van Justitie in actie en verbood de bijeenkomst.

Tegelijkertijd verzamelde een groep Kosovaarse jongeren om te demonstreren tegen het evenement. De jongeren werden opgepakt en na korte tijd vrijgelaten.

Politici van de Democratische Turkse Partij Kosovo zijn tevreden met het besluit. De politici willen onderzoeken of de vereniging is geregistreerd bij een afdeling van de overheid. Als dat zo is, willen ze die registratie zo snel mogelijk ongedaan maken.

Vermoedelijk zouden de PKK’ers demonstreren tegend de Turkse militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, tegen de YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK.

Kosovo

Kosovo heeft eeuwenlang onder Turks bestuur gestaan ten tijde van het Ottomaanse rijk. Turkije en Kosovo hebben dan ook een bijzondere band.

Op 18 februari 2008 was Turkije het eerste land dat de onafhankelijkeid van Kosovo erkende. Turken maken 4% van de totale bevolking uit in Kosovo, zo’n 60 duizend mensen.

Turkse Kosovaren hebben zelfs een eigen politieke partij, genaamd: Turkse Democratische Partij Kosovo. De partij heeft twee zetels in het Kosovaars parlement.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS-terroristen.