Man afkomstig uit Trabzon kleurt huis bordeaux en blauw

Turks.nl Redactie

Mustafa Kusutoğlu heeft zijn huis in Duitsland gekleurd in de kleuren bordeaux en rood, de kleuren van Trabzonspor. Boven de ingang hangt het logo van de club.

 

Mustafa Kusutoğlu uit Trabzon, Turkije, leeft duizenden kilometers ver van Trabzon zelf in Freudenstadt, Baden Württemberg, Duitsland.

De man leeft al 28 jaar in Duitsland en kleurde zijn huis, dat hij 20 jaar geleden kocht, bordeaux-blauw.

”Bize her yer Trabzon” (Voor ons is overal Trabzon), zegt Kusutoğlu. Een bekend gezegde van Turken uit Trabzon. Ondanks dat ze zijn vertrokken uit Trabzon en leven in andere steden of landen, willen de (oud-)inwoners van Trabzon hiermee duidelijk maken dat ze hun roots nimmer vergeten.

Maar waar komt het idee vandaan? “Ik wilde de buitenkant mooier maken. De burgemeester vroeg mij warme kleuren te gebruiken. Ze boden mij 15 duizend euro aan om het huis om te verven naar normale kleuren, maar ik accepteerde het niet”, zegt Kusutoğlu.

Hij is zo erg fan dat hij zijn kinderen zelfs Tuba en Samet heeft genoemd. “Ik was vastberaden en begon met het verven van het huis in bordeaux-blauw. Ze stopten met bouwen toen ze mij zagen verven, dus wachtte ik zes jaar lang om de voorkant om te verven”, zegt de Turkse Duitser.

“Ik was vastberaden. Op dit gebouw zou TS komen te staan. De gemeente, die niet langer tegen de lelijke voorkant van het huis kon, gaf toe. Ik heb de stad wereldberoemd gemaakt, dat weten ze bij de gemeente zelf ook”, aldus Kusutoğlu.

“Ik heb bezoek gehad van velen die uit de Zwarte Zee-regio komt, zelfs artiesten. Mensen uit verre steden komen mensen om foto’s te maken. De onderste etage is gericht op bezoekers”, sluit hij af.