Minister Oostenrijk wil ban op hoofddoeken

Kübra Eren

Sebastian Kurz, minister van Integratie van Oostenrijk heeft de oorlog verklaard tegen hoofddoeken. Als het aan hem ligt mogen ambtenaren en vrouwelijke docenten voortaan geen islamitische hoofddoek meer dragen als zij hun beroep uitoefenen. Dat meldt het staatspersbureau Anadolu Agency.

Kurz is daar zelf voor met een wetsvoorstel gekomen dat hij het samen heeft gesteld in samenwerking met staatssecretaris Muna Duzdar. Het vreemde hieraan is dat Duzdar van Arabische afkomst is en zichzelf als moslim beschouwt.

De gedachte achter het wetsvoorstel is dat ambtenaren de taak hebben om een goed voorbeeld te vormen voor jongeren (en de rest van de samenleving). Een hoofddoek is daarmee geen goed voorbeeld.

De minister geeft bovendien aan dat Oostenrijk een seculiere staat is en het overdreven tonen van religieuze denkbeelden hierbij niet passen. Het Oostenrijkse wetsvoorstel gaat alleen over hoofddoekjes, en niet over andere religieuze uitingen zoals een kruisje aan een kettinkje.

De minister zegt dat hiervoor is gekozen, omdat Oostenrijk overwegend katholiek is en kruisbeelden bij het cultureel erfgoed horen.

Als de wet wordt aangenomen, gaan in het land strengere regels gelden dan in Frankrijk en België. In het openbaar mag daar geen boerka of nikab worden gedragen. Een hoofddoek mag wel overal.