Moslims hekelen verbod op sluiers

Deelnemers aan een conferentie voor Europese imams en islamitische religieuze raadsmannen hebben het verbod op gezichtsbedekkende sluiers zondag veroordeeld.
Turks.nl Redactie


Carla Amina Baghajati, een woordvoerster van de Islamitische Religieuze Autoriteit in Oostenrijk, noemde dergelijke verboden contraproductief. Volgens haar wekt het de indruk dat er ‘iets gevaarlijks’ is aan moslims en dat vrouwen niet worden gerespecteerd.

Volgens Baghajati waren de deelnemers aan de conferentie het erover eens dat het dragen van gezichtsbedekkende sluiers volgens de islam niet verplicht is. Bovendien zeiden ze dat een discussie binnen de moslimgemeenschap heeft bijgedragen aan het tot een minimum beperken van het aantal vrouwen dat dergelijke sluiers draagt.

Famile Fatma Arslan, een Nederlandse advocate en deelnemer aan de conferentie, waarschuwde dat het verbod, als het wordt goedgekeurd, mogelijk averechts kan uitpakken. “Door een verbod in te stellen ben je niet preventief bezig, maar juist regressief”, aldus Arslan. “Als je kinderen opvoedt en je zegt ‘Dit is iets wat je niet mag doen’, dan doet mijn kind, of mijn kinderen of neefjes het juist.” De advocate meent dan ook dat de focus meer moet leggen op scholing en het assertiever maken van moslimvrouwen.

In Frankrijk en België zijn wetten in voorbereiding die een gezichtsbedekkende sluier moeten verbieden. Ook parlementariërs in andere Europese landen zijn bezig met de kwestie.