Moslimwereld verwelkomt Ramadan in bloed en tranen

Moslims over de hele wereld betreden de maand Ramadan onder de schaduw van oorlog, armoede en terrorisme.
Turks.nl Redactie


Klik om foto te vergroten.
muslim world x

Staatsgreep Egypte: 53 doden
Mohamed Morsi, die aan de macht kwam na een 30-jarige regime van dictator Hosni Mubarak, werd na een ambtstermijn van een jaar neergehaald door een militaire staatsgreep. Honderdduizenden aanhangers van de democratisch gekozen leider Morsi gingen de staat op. Het leger opende vuur op de vredige pro-Morsi demonstranten tijdens het ochtendgebed wat 53 mensen het leven kostte.

Burgeroorlog Syrië
De strijd tussen het leger van het Assad-regime en het Vrij Syrisch Leger zijn sinds twee jaar in volle gang. De gevechten die zijn uitgegroeid tot een sektarische oorlog tussen Soennieten en Sjiieten hebben 100.000 mensen het leven gekost. Honderdduizenden Syrische burgers moesten vluchten naar buurlanden als Turkije, Jordanie en Irak, terwijl miljoenen anderen hun huizen moesten verlaten in het land zelf.

Explosies in Libanon
Ook in libanon is de sektarische spanning opgevoerd sinds de militante groep Hezbollah steun biedt aan het Assad-regime tegen de opstandelingen. De groep deelt actief mee aan de burgeroorlog. Op de eerste dag van de Ramadan vond een exlosie plaats in de buurt van de Sabra Vluchtelingenkamp waar 20.000 Palestijnen verblijven. Tientallen mensen raakten gewond.

Irak
Sinds de invasie van Irak door de verenigde staten in 2003 worstelt het land dagelijks met explosies en zelfmoordaanslagen. Sinds het terugtrekken van de VS-troepen is de spanning alleen maar opgelopen. De afgelopen maanden was de meest bloederige sinds 2008, en is er geen hoop voor oplossing.

Aanvallen in Xinjiang
De Oeigoerse Autonome regio Xinjiang of Oost-Turkestan, die sinds 1949 onder Chinese bezetting is, heeft regelmatig te maken met assimilatiepolitieken en aanvallen tegen moslims. Sinds vier jaar zijn er voortdurende gevechten. Vorige week zijn 35 mensen omgekomen bij botsingen in de stad Turfan.

Moslims onder druk in Myanmar
De religieuze druk tegen moslims in Myanmar blijft bestaan sinds 1960. De Rohingya-moslims worden niet erkend als burgers in het land dat wordt geregeerd door de boeddhistische meerderheid. De rechten van moslims in het gebied van onderwijs, reizen of huwelijk zijn beperkt. Honderden moslims werden gedood door boeddhistische monniken bij aanvallen die in 2012 begonnen. Omdat de monniken worden gesteund door het publiek, moesten duizenden mensen hun huizen verlaten. Zij leven in zeer slechte omstandigheden in Bangladesh.

Israëlische bezetting in Palestina
Palestina is onder Israëlische bezetting sinds 1948. Israël heeft een land- en luchtblokkade opgelegd op Gaza in 2006. Tienduizenden palestijnen leven als vluchtelingen in buurlanden. Geregeld vinden er luchtaanvallen plaats op Gaza-stad, waarbij vele burgers om het leven komen.

Armoede en conflicten in Afrika
Het continent, waarvan de bronnen worden uitgebuit door westerse landen, is in een voortdurende strijd tegen de hongersnood, droogte en schaarste. De hongersnood in Afrika groeide in slechts twee jaar uit van 175 miljoen tot 239 miljoen mensen.

Pakistan
Honderden Pakistaanse burgers zijn om het leven gekomen bij Amerikaanse drone-aanvallen tegen Taliban-militanten in het land. Ook is er conflict tussen soennieten en sjiieten waarbij zelfs gebedsplaatsen het doelwit zijn van bomaanslagen. In de afgelopen vier maanden zijn 200 mensen om het leven gekomen.

Afghanistan
Afgelopen maand kwamen 600 mensen om het leven bij gevechten tussen veiligheidstroepen en Taliban-militanten.

Tunesië
Het land waar de Arabische Lente begon kent nog steeds een politieke instabiliteit. Er zijn massaprotesten aan de gang sinds de moord op de oppositieleider Chokri Belaid in februari.

Libië
Sinds het instorten van het regime Gadhafi heeft het land geen stabiliteit kunnen bereiken. De verkiezingen zijn meerdere keren uitgesteld, en recente botsingen hebben 32 mensen het leven gekost.

Soedan
De gevechten tussen het leger en tribale milities kennen geen einde. Volgens de VN zijn 300.000 mensen daarbij omgekomen sinds 2003.

Hongersnood en moord in Somalië
De milities in Somalië, dat kampt aan ernstige hongersnood, zijn in constante strijd met elkaar. In de stad Kismayo zijn vorige week 71 mensen om het leven gekomen.

Tsjetsjenië
Tsjetsjenië werd in 1991 binnengevallen door Rusland toen het onafhankelijk werd verklaard. In de afgelopen 22 jaar zijn ongeveer 250.000 mensen om het leven gekomen. Vijfhonderdduizend mensen moesten emigreren uit het gebied, die wordt geregeerd door een door Rusland-gesteunde regering.

Patani
Tienduizenden mensen zijn omgekomen bij gevechten tussen het leger en opstandelingen in Patani dat 1902 werd bezet. Patani is een gebied in het zuiden van Thailand, waar voornamelijk moslims leven. 

© Turks.nl / AA