Mubarak heeft Caïro verlaten

De Egyptische president Hosni Moebarak en zijn familie hebben Caïro verlaten.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat meldt zijn partij.

Hij is inmiddels in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee aangekomen. In Sharm el-Sheikh heeft de president een vakantiehuis. Ondertussen heeft de staattelevisie aangekondigd dat Moebarak binnen korte tijd opnieuw “een belangrijke mededeling” zal doen.

In het land zijn opnieuw honderdduizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek van de 82-jarige president te eisen. Behalve op het Tahrirplein wordt in Caïro ook gedemonstreerd bij het gebouw van de staatstelevisie en het presidentieel paleis.

Ook in andere steden zijn massa’s op de been. Onder meer in Alexandrië, Suez en Mahallah wordt betoogd. “Moebarak moet gaan”, wordt geroepen door de menigte.

De woede van de demonstranten is niet weggenomen door toezeggingen eerder op de dag van het leger dat de al dertig jaar durende noodtoestand wordt opgeheven, zodra “de huidige situatie is beëindigd”. Ook garandeerde de Hogere Militaire Raad in een communiqué vrije en eerlijke presidentsverkiezingen en wijzigingen van de grondwet. Maar de militairen dringen er bij de Egyptenaren ook op aan het normale leven te hervatten.

Met de verklaring lijkt het leger zich achter Moebarak te stellen. De president maakte gisterenavond tot veler verrassing en tot ongenoegen van zijn tegenstanders in een televisietoespraak bekend tot september te willen blijven zitten. Hij kondigde nieuwe hervormingen aan en droeg volmachten over aan zijn vicepresident Omar Suleiman, meldt hln.be.

  • Loading...