NAVO: slachtoffers waren wel Afghaanse burgers

Door | Buitenland

Eerder meldde de NAVO dat twee van de slachtoffers ‘bij de politie bekende opstandelingen’ waren.

De schietpartij van maandag leidde tot woede en verdriet bij de nabestaanden van de slachtoffers die volhielden dat het om vier mannen ging die na een volleybalwedstrijd op weg naar huis waren.

De NAVO meldde woensdag dat van twee van de slachtoffers de vingerafdrukken overeenkwamen met die in de militaire biometrische databank. Aanwezigheid in de databank betekent echter niet per se dat het om opstandelingen gaat. “De term ‘opstandeling’ hadden we niet moeten gebruiken”, zei de NAVO in een verklaring.

De soldaten verklaarden het vuur te hebben geopend omdat de auto op hoge snelheid door bleef rijden richting het militaire konvooi, ondanks pogingen om het voertuig met licht en waarschuwingsschoten tot stilstand te manen. De slachtoffers, die ongewapend bleken, waren twee mannen van achttien, een jongen van zeventien en een van dertien.

De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een betere bescherming van Afghaanse burgers nadat het aantal burgerslachtoffers in 2009 zijn hoogste punt bereikte sinds 2001, het jaar van de val van het Talibanregime. In 2009 werden 2412 burgers gedood.

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...