Gerechtshof: ‘Nederland deels aansprakelijk voor genocide Srebrenica’

Turks.nl Redactie

De Nederlandse staat is gedeeltelijk aansprakelijk gesteld voor de dood van bijna 350 moslimmannen in Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag uitgesproken in een zaak die door 6000 nabestaanden van de slachtoffers is aangespannen.

Het gaat om de mannen die zich direct na de val van Srebrenica in juli 1995 op het Nederlandse hoofdkwartier in Potocari bevonden. De Nederlandse militairen hadden hen niet van het terrein af mogen sturen. De uitspraak komt grotendeels overeen met een eerdere uitspraak van de rechtbank.

Als de 350 moslims niet waren weggestuurd, waren ze volgens het Hof mogelijk niet vermoord door de troepen van generaal Mladic. Het hof acht de kans daarop 30 procent. De nabestaanden hebben recht op een financiële schadevergoeding.

Bosnische burgers en moslimstrijders werden in 1995 in Srebrenica belegerd door troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic. Zij zouden beschermd worden door een Nederlandse VN-missie: Dutchbat.

Toen de aanval kwam, bleef de aan de Nederlanders beloofde luchtsteun uit, waardoor een goede verdediging niet mogelijk was. Dutchbat gaf zich al snel over aan de Bosnische Serviërs.

Staken

De Nederlandse militairen hielpen bij de evacuatie, maar hadden de mannen op de compound niet mogen laten gaan, omdat na twee dagen duidelijk werd dat mannen die voor ‘verhoor’ werden meegenomen, waren vermoord.

Dutchbat had de mannen kunnen tegengehouden, omdat het op de compound rechtsmacht had. Mogelijk hadden zij dan later naar veilig gebied kunnen worden overgebracht, zegt het hof.

Maar Dutchbat liet toe dat ook zij door de Bosnische Serviërs werden meegenomen. Zij werden daarna vermoord, net als ruim 7000 andere moslimmannen en -jongens.

Zie hier hoe commandant Karremans reageert op Mladic.

  • Loading...