Nederland laat Koerdische ‘strijders’ gaan naar Irak

Koerdische jongeren in Nederland reizen af naar Noord-Irak om te vechten tegen de IS. Nederland laat ze daarbij hun gang gaan.
Turks.nl Redactie

Dat meldt Trouw.nl

Zij sluiten zich aan bij de PKK (erkend als terreurorganisatie) of de Peshmerga (Krijgsmacht van het Koerdische bestuur). Het is onbekend om hoeveel Koerden het gaat. Soran Chavoshe, voorzitter van de Koerdische Studentenvereniging in Nederland, noemt ze ‘Helden’: “Deze jongens voelen zich geroepen om hun vaderland te verdedigen, tegen het oprukkende wrede geweld van de extremisten van IS. Dat moeten we steunen.”

Terwijl het aansluiten bij een vreemde krijgsmacht officieel strafbaar is, vindt het OM de situatie niet vergelijkbaar met ‘jihadisten’. “De jihadgangers die naar Syrië en Irak afreizen, en zich bij IS aansluiten, proberen we uiteraard wél aan te pakken. Want zij sluiten zich daar aan bij een terroristische organisatie en ze maken zich mogelijk schuldig aan ernstige misdrijven”, zegt een woordvoerder van het OM. “Dat geldt voor die Koerden niet. De peshmerga is in ieder geval geen terroristische organisatie.”

Er hebben zich 130 Nederlandse ‘jihadisten’ gemengd in het conflict in Syrië en Irak. 30 van hen zijn teruggekeerd en veertien zijn omgekomen. De inlichtingendiensten denken dat de terugkeerders een gevaar vormen. Zij zijn bang dat zij ook in Nederland geweld zullen gebruiken.