Nederlander van Turks-Koerdische afkomst aangeklaagd in Duitsland om steun aan PKK

Turks.nl Redactie

Een 25-jarige man is in Duitsland aangeklaagd omdat hij iemand zou hebben ontvoerd en mishandeld. Ook wordt hij verdacht van steun aan de terreurbeweging PKK. Dat meldt NOS.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft vijf personen aangeklaagd, waaronder Agit K., die zowel de Nederlandse- als de Turkse nationaliteit bezit.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft de groep een oud-PKK-lid ontvoerd. Ze wilden hem op die manier dwingen om weer terug te komen bij de terreurbeweging.

De mannen zouden het oud-PKK-lid in april naar een afgelegen plek in de buurt van Stuttgart hebben gelokt. Het slachtoffer werd met geweld in een auto gesleurd, omdat hij zou tegengestribbeld hebben.

In een restaurant werd hij urenlang opgesloten, geslagen en met de dood bedreigd. Uit zijn portemonnee werden honderden euro’s gestolen. Uiteindelijk werd de man met de auto naar een andere plek gebracht en is hij daar achtergelaten.

Agit K. en drie anderen zijn in juni opgepakt. De vijfde verdachte werd een maand later gearresteerd in Frankrijk en later uitgeleverd.

PKK

De PKK staat op de terreurlijsten van o.a. de NAVO, de EU en de VS. In Duitsland zijn symbolen van de terreurbeweging in het openbaar expliciet verboden.

In Nederland mag de beweging, ondanks dat die op de nationale terreurlijst staat, vrij bewegen. PKK heeft meerdere kantoren in Nederland. Ook zijn symbolen en steunbetuigingen toegestaan, terwijl dat niet het geval is bij IS, die op dezelfde lijst staat.

Veel kantoren van Turkse organisaties en personen van Turkse komaf zijn aangevallen door PKK’ers in Nederland en de rest van Europa. In Turkije is de PKK verantwoordelijk voor tienduizenden doden door bomaanslagen en liquidaties.