‘Nederlandse drugssmokkel financiert terreurgroep’

Door | Buitenland

thumb_foto914437

Het in landen als Kenia, Jemen, Somalië en Ethiopië populaire qat is in Europa alleen in Nederland en Engeland legaal.

Twee Zweedse oud-smokkelaars beweren maandag in het Radio 1-programma Dit is de Dag dat de opbrengst naar de terreurgroep gaat.

Een van deze smokkelaars was naar eigen zeggen zeven jaar de rechterhand van een belangrijke qatsmokkelaar die nu in Zweden vastzit. Deze Ali Shakur maakte geregeld grote bedragen over naar Dubai, die door zouden zijn gesluisd naar Al-Shabab in Somalië. Met de smokkel werd twintigduizend euro per week verdiend.

Wekelijks landen vier vliegtuigen met in totaal zo’n twintig ton qat op Schiphol. Tachtig procent daarvan wordt doorgesluisd naar andere landen, meldt het radioprogramma op basis van de Zweedse politie. Er zouden tientallen miljoenen euro’s omgaan in de handel in de licht stimulerende drug.

De Zweedse politie vermoedt al langer een link tussen de qatsmokkel en Al-Shabab. De Somalische organisatie is gelieerd aan Al Qaida.

Europarlementariër Olle Schmidt uit Zweden heeft zijn fractiegenoten van D66 en VVD aangesproken op de qatsmokkel, maar zonder resultaat. “De houding van Nederland is een probleem. Ik hoop dat deze nieuwe informatie over de link met terrorisme een wake-upcall is voor de Nederlandse regering.”

VVD-Kamerlid Fred Teeven zei in de uitzending dat de bevindingen ‘zeker aanleiding geven om de nodige duidelijkheid te krijgen’. Hij wil het onderwerp meenemen bij de vorming van een nieuwe regering. “Je zou qat op de lijst van de Opiumwet kunnen zetten en de geldstromen van bedrijven die het invoeren kunnen onderzoeken. Bij ons niet verboden omdat het niet zo heel schadelijk zou zijn.”

Novum

Wij probeerden de Baklava van Albert Heijn uit

De slimme ondernemers haken in op Islamitische feestdagen:...

Beyaz Show kapt ermee

Het was misschien het meest succesvolle programma van de...

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...