Neo-Nazi krijgt levenslang voor racistische moorden op onschuldige Turken

AvatarTurks.nl Redactie

Beate Zschäpe van de neonazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) heeft levenslang gekregen. Ze is schuldig bevonden aan het medeplegen van tien moorden, aldus de rechtbank in München.

Samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt pleegde Zschäpe tussen 2000 en 2007 moorden op onschuldige Turkse Duitsers. De Duitse autoriteiten gingen ervan uit dat de moorden zouden zijn gepleegd in het criminele circuit. Hun families ontkenden.

Pas in 2011 kwam naar boven dat de Neo-Nazi’s achter de moorden zaten. Merkel bood toen haar excuses aan aan de Turkse Duitsers.

Het is praktisch uitgesloten dat ze ooit nog vrijkomt, dat zou alleen in extreme gevallen zoals ziekte kunnen gebeuren.

Zschäpe gaat in hoger beroep. Haar advocaat vindt de uitspraak onvoldoende onderbouwd, zei hij tegen Duitse media. Het federale gerechtshof moet zich over de zaak buigen.Het Duitse Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen Zschäpe.

Zij en haar metgezellen deelden fanatieke nazi-ideeën en terroriseerde immigranten in Duitsland door willekeurig mensen van buitenlandse afkomst te vermoorden, aldus de aanklacht.

Zschäpe heeft steeds tegengesproken dat ze bij de moordpartijen was betrokken en schilderde zichzelf af als een meeloper die onder invloed stond van de andere twee leden. Die pleegden zelfmoord toen de politie de NSU in 2011 wist te ontmaskeren.

Ook vier handlangers van de NSU zijn veroordeeld, voor hun hulp bij de moorden. De 43-jarige Ralf Wohlleben leverde wapens waarmee de moorden zijn gepleegd en krijgt tien jaar cel.

Carsten S. (38), die in een getuigenbeschermingsprogramma zit, overhandigde het moordwapen aan de twee Uwes en moet drie jaar de cel in. Hij werd veroordeeld volgens jeugdstrafrecht, dat in Duitsland tot en met 21 jaar loopt.

Holger Gerlach (44) moet drie jaar zitten voor hulp aan een terroristische groepering en André Eminger (38) krijgt daar 2,5 jaar voor.

Het proces heeft vijf jaar geduurd en bestond uit meer dan 430 procesdagen.