Neonazi-proces in Duitsland begonnen

Op de eerste dag van het proces tegen de neonazi Beate Zschäpe is de voorzitter van de rechtbank direct door de verdediging gewraakt.

Dat meldt nos.nl.

De rechtbank komt morgen met een antwoord.

De verdediging deed het verzoek tot vervanging van rechter Manfred Götzl uit ongenoegen over het feit dat de advocaten gefouilleerd worden voor ze de rechtszaal in mogen. Ze beschuldigen Götzl van vooringenomenheid omdat de aanklagers niet gefouilleerd worden.

NSU
De 38-jarige Zschäpe staat met vier handlangers terecht. De aanklacht is moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Ook worden ze verdacht van twee bomaanslagen en vijftien roofovervallen in de periode 2000-2007. De daders waren lid van de Nationaal-Socialistische Ondergrondse, NSU.

De twee andere hoofdverdachten, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, pleegden in november 2011 zelfmoord, voor ze in handen van de politie konden vallen.

Buiten schot
De grote vraag is waarom de verdachten zo lang uit de greep van de politie konden blijven, ondanks de infiltratie van de inlichtingdienst in rechts-extremistische kringen.

De rechtszaak zal minstens twee jaar duren. Als Zschäpe schuldig wordt verklaard, kan ze tot levenslang veroordeeld worden.