Niet bier, maar ayran de nationale volksdrank van Turkije!

Door | Buitenland

Volgens de premier is ayran, een zoute yoghurtdrank dat wordt gemaakt van koeienmelk, de meest favoriete drank in Turkije en is in tegenstelling tot raki (populaire Turkse alcoholistische drank) ook nog eens zeer goed voor de gezondheid.

De premier, die bekend staat voor zijn afkeer tegen alcoholistische dranken, is van mening dat alcohol geen meerwaarde heeft voor de bevolking. ”In de vroege dagen van de Republiek voerde de overheid propaganda voor alcoholistische dranken. Billboards in restaurants deden de bevolking denken dat bier nuttig is en bij onze staat hoort. In sommige schoolboeken werden deze dranken zelfs als nationale dranken van ons land gepresenteerd”, aldus Erdoğan.

De uitspraak van Erdoğan schoot bij een groot deel van de seculiere bevolking in het verkeerde keelgat. Zij vinden dat Raki de volksdrank is van Turkije menen dat de premier met zijn anti-alcoholbeleid de westerse grondbeginselen van de Turkse Republiek probeert te ondermijnen. De verdeeldheid is zo groot dat op sociale media inmiddels een debat ontstaan over de polarisatie die alcoholistische dranken veroorzaken tussen de seculiere en gelovige groepen in Turkije.

De uitspraak van Erdoğan heeft in ieder geval tot één opvallend verschijnsel geleid: de aandelen van ‘Pinar Süt’, de grootste Turkse zuivelproducent, schoten direct na de conferentie in één klap 3% omhoog.

© Turks.nl / Esra Cakar

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...

Burcu Esmersoy getrouwd

De bloedmooi presentatrice Burcu Esmersoy is getrouwd met...

Ibrahim Tatlıses brengt na zeven jaar muziekclip uit

Ibrahim Tatlıses heeft na zeven jaar weer een muziekclip...