Obama: VS schuldig aan opmars IS

Door | Buitenland

Hij zegt dat IS een direct voortvloeisel is van al-Qaida in Irak, en dat komt weer uit de invasie van de VS, zegt hij.

Na het vertrek van de Amerikanen leek het Iraakse leger niet opgewassen tegen de terroristen van de IS. Daarom kregen zij grote delen van het noorden van Irak in handen.

Obama is overtuigd van het feit dat IS uiteindelijk zal worden teruggedrongen. “Ik vertrouw erop dat dat gebeurt”, zegt Obama. “Maar we moeten ons zorgen blijven maken over het volgende. Ook al verslaan we IS, het onderliggende probleem is ontevreden soennitische moslims van over de hele wereld, vooral in het Midden-Oosten in landen als Libië en Jemen.” 

“Die jongemannen groeien op zonder opleiding of toekomstperspectief. Ze kijken naar de wereld en denken: de enige manier waarop ik meetel, waarop ik macht kan uitoefenen en waarop ik respect kan afdwingen, is door te vechten. IS geeft ze ook nog eens een religieuze motivatie om dat te doen. Daar ligt het probleem.”

Volgens Obama is de strijd tegen terrorisme niet los te zien van diplomatie, ontwikkeling en onderwijs en is het meer investeren daarin een deel van de langetermijnoplossing. 

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...