Officieel: terugtrekken VS uit Syrië begonnen

Turks.nl Redactie

Vanmiddag maakte Reuters bekend dat de VS overwegen om de troepen uit Syrië terug te trekken. Kort daarna kwam een bevestiging van president Trump op Twitter.

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat binnen 24 uur het personeel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal vertrekken uit Syrië. Het besluit komt enkele dagen na een gesprek tussen Trump en Erdoğan.

De verwachting is dat alle Amerikaanse militairen binnen 60 tot 100 dagen uit Syrië zijn vertrokken.

Het Turkse leger staat inmiddels klaar aan de grens om de gebieden in handen van de YPG aan te vallen. Nu de bescherming van de Amerikanen wegvalt, lijkt er niets in de weg te zitten voor de Turken.

De Amerikanen wijzen vooral op de voltooide strijd tegen terreurgroep IS. Dat was volgens Trump de enige reden van de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië. Nu de strijd tegen IS is voltooid, is er geen reden meer voor de Amerikanen om in Syrië te blijven. Daarom worden de troepen teruggetrokken, en zal de VS overgaan naar de tweede fase van het plan om jihadistische terreurgroepen te bestrijden.

Volgens journalist Harald Doornbos, kan het Turkse leger de hele regio binnen enkele dagen innemen zonder bescherming van de Amerikanen. De regio zou zo vlak zijn als Nederland.