Oostenrijk sluit Turkse moskee en stuurt Turkse imams het land uit

Turks.nl Redactie

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz heeft bekendgemaakt dat de regering 7 moskeeën in het land zal sluiten en meerdere imams die vanuit het buitenland worden gefinancierd het land uit zullen sturen. De besluiten worden genomen in het kader van ‘de strijd tegen de politieke Islam’.

Kurz maakte de genomen besluiten wereldkundig bij een persconferentie met onder andere de EU-minister Gernot Blümel en de minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl.

Zeven moskeeën mogen hun werkzaamheden niet meer uitvoeren. Tegelijkertijd worden meerdere imams die worden gefinancierd door het buitenland het land uitgezet. Althans, hun verblijfsvergunning en visum wordt ingetrokken. Financiering vanuit het buitenland voor imams is verboden in Oostenrijk.

EU-minister Blümel laat weten dat 6 van de 7 moskeeën het Salafisme volgen, een orthodoxe stroming binnen de Islam. Reden daarvoor is dat vanuit die moskeeën extreem gedachtegoed zou verspreid worden.

Turkse moskee

Zeker één moskee zou Turks zijn. Het is onduidelijk of de moskee onderdeel is van Diyanet, het Turkse presidium voor Religieuze Zaken. Diyanet heeft ook veel moskeeën in Nederland.

Die moskee zou Turks-nationalistisch zijn en geen toestemming hebben van de Oostenrijkse Islamitische Gemeenschap, de officiële vertegenwoordiging van Oostenrijkse moslims.

Kurz wil zeker 60 imams van de Turks-islamitische Cultuurvereniging Europa ook het land uit sturen. Die vereniging is de Oostenrijkse tak van Diyanet.