Oprichter Facebook ‘Persoon van het Jaar’

Mark Zuckerberg, de oprichter van netwerksite Facebook, is door tijdschrift Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2010.
Turks.nl Redactie

Dat heeft de hoofdredacteur van Time woensdag bekendgemaakt op de Amerikaanse tv-zender NBC.

In internetpeilingen ging Julian Assange, de voorman van WikiLeaks, nog ruim aan de leiding. Zijn site heeft de afgelopen maanden veel geheime Amerikaanse documenten openbaar gemaakt. De Turkse premier Erdoğan stond op de tweede plaats.

Zuckerberg (26) heeft, in de woorden van Time, iets ongekends bereikt: „Hij heeft meer dan een half miljard mensen met elkaar verbonden en de sociale verhoudingen tussen hen in kaart gebracht”. Facebook is volgens Time „het op twee na grootste land ter wereld.”

Zuckerberg is de op een na jongste persoon die de Timeverkiezing wint. Piloot Charles Lindbergh, die in 1927 als eerste de Atlantische Oceaan overstak, was 25 toen hij werd uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Zuckerberg en enkele vrienden lanceerden Facebook bijna zeven jaar geleden. Ze wilden aanvankelijk studenten van de universiteit Harvard bij elkaar brengen. Vooral de laatste jaren maakt de profielensite een enorme groei door. Enkele maanden geleden passeerde Facebook de grens van 500 miljoen gebruikers. Het vermogen van Zuckerberg wordt geschat op ongeveer 7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro), aldus telegraaf.nl.

Foto: Martin Schoeller / Time.com

  • Loading...