Turks.nl

Parijs roept Turkije op tot kalmte na woede-uitbarsting

franse-vlag

De Franse minister Alain Juppé heeft Turkije vanochtend opgeroepen tot kalmte nadat de Franse Senaat een wet had aangenomen die het ontkennen van de ‘genocide’ op Armeniërs illegaal maakt.


Dat meldt volkskrant.nl

Ankara heeft woedend gereageerd op het besluit.

De Turken geven toe dat veel Armeniërs zijn vermoord in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, bijna 100 jaar geleden. Maar Ankara ontkent dat er sprake was van volkerenmoord. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de Franse wetgeving scherp. Naar verwachting zal premier Recep Tayyip Erdogan in de loop van vandaag nieuwe sancties tegen Frankrijk bekendmaken.

Minister Juppé zei tegen het tv-station Canal+ dat de wet slecht is getimed. Hij zei er persoonlijk ook op tegen te zijn. Parijs wil een goede relatie met Turkije, voegde hij eraan toe. ‘We hebben zeer belangrijke economische en handelsbetrekkingen. Ik hoop dat de realiteit van de situatie niet wordt overweldigd door emoties.’

De Turkse ambassadeur Tahsin Burcuoglu in Parijs waarschuwde voor een ,,totale breuk” in de relatie tussen beide NAVO-landen.

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl