Politie Myanmar kijkt etnische zuivering op moslims toe

De Britse publieke omroep BBC heeft een schokkende video verkregen, waarop te zien is hoe boeddhistische relschoppers aanvallen plegen op de Islamitische minderheid in Myanmar.
Turks.nl Redactie

De video was opgenomen tijdens een conflict dat een maand geleden ontstond en waarbij uiteindelijk 43 mensen werden vermoord in het stadje Meiktila. Op de beelden is onder andere te zien hoe een woedende menigte een Islamitische juwelierszaak en enkele huizen in brand steekt.

Een jonge man die probeerde te vluchten werd door de menigte belaagd en vermoord met een zwaard. Dit gebeurde allemaal onder toeziend oog van de Myanmarese politie, die weigerde in actie te komen.

Dit was zeker niet de eerste keer dat de islamitische bevolking in Myanmar  is aangevallen door de boeddhistische meerderheid. In Juni en Oktober zorgden aanvallen op moslims voor 200 slachtoffers.

Uit een recent rapport van de Human Rights Watch is naar voren gekomen dat de Myanmarese overheid medeplichtig zou zijn aan de ‘etnische zuivering’ van de moslimminderheid. Zo zijn er bijvoorbeeld bewijzen gevonden dat politie-eenheden in het land zich afzijdig houden tijdens rellen of zelfs meedoen aan de gevechten.

De EU is woedend over de recente gebeurtenissen en is van plan het land sancties op te leggen wegens schending van de mensenrechten. De Europese ministers zijn momenteel in overleg om te beslissen wat deze sancties zullen inhouden.

 © Turks.nl / Esra Cakar