Rellen in Kosovo na Turkse basketbalzege

Bij rellen tussen etnische Albanezen en Serviërs in de verdeelde Kosovaarse stad Mitrovica zijn drie militairen en zes burgers gewond geraakt.
Turks.nl Redactie

De rellen begonnen vannacht nadat Turkije bij het wereldkampioenschap basketbal in de halve finale Servië nipt had verslagen met 83-82. De rellen tussen Albanezen, die sympathiseren met de Turken omdat Turkije de onafhankelijkheid van Kosovo steunt, en Serviërs gingen vandaag verder.

Het geweld is ook het gevolg van groeiende spanningen tussen de Albanese en Servische bevolking in de stad nadat de regering in Belgrado een VN-resolutie indiende die de dialoog met de regering in Pristina moet bevorderen. Tegelijkertijd weigert Servië de onafhankelijkheid van de voormalige provincie te erkennen.

Honderden Kosovaren verzamelden vannacht samen met een kleine Turkse minderheid ten zuiden van de rivier Ibar om de zege van Turkije op Servië te vieren. Serviërs in het noorden reageerden daarop met het gooien van stenen. Toen beide groepen elkaar aanvielen met molotovcocktails moest de NAVO-vredesmacht KFOR tussenbeide komen. De brug over de rivier Ibar, die het Albanese zuiden scheidt van het Servische noorden, werd gesloten en KFOR-troepen moesten traangas gebruiken om de relschoppers tot bedaren te brengen. Bij de rellen raakte een Franse agent gewond door een kogel in zijn been.

De woordvoerder van KFOR heeft de rellen streng veroordeeld en vraagt de medewerking van de bevolking om de relschoppers te arresteren, meldt nrc.nl.