Rusland: ‘PKK en YPG zijn geen terreurorganisaties’

Turks.nl Redactie

Een medewerker van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Botsan-Hartjenko, heeft verklaard dat Rusland de terreurorganisaties PKK en YPG niet als zodanig erkend.

Ondanks druk vanuit Turkije heeft Rusland de PKK nooit erkend als terroristische organisatie. Gisterenavond herhaalde de medewerker van BuZa dat standpunt tegenover de Russische media. ”In Rusland staan deze organisaties niet op de terreurlijst. Dit is de waarheid. Daarnaast wordt elk geval op zich benaderd, of er sprake is van een terrorisme”, aldus Botsan Hartjenko.

PKK

De PKK wordt wél erkend als terreurorganisatie door de NAVO, de VS, de EU en het Verenigd Koninkrijk. Individueel wordt het gezien als terroristische organisatie door Nederland, Azerbeidzjan, Australië, Oostenrijk, Canada, Tsjechië, Duitsland, Iran, Japan, Kazachstan, Kirgizië en Nieuw-Zeeland.

De VN kunnen de PKK niet erkennen als terreurorganisatie, omdat 2 van de 5 permanente leden van de veiligheidsraad dat weigeren: namelijk Rusland en China.

YPG

YPG is de Syrische tak van PKK. De terreurorganisatie staat bekend om de etnische zuiveringen van niet-Koerden uit gebieden die door ze veroverd worden, het gebruik van kindsoldaten en andere oorlogsmisdaden. Desondanks krijgen ze openlijke steun van de VS en Rusland.