Saoedi-Arabië heeft al 59 mensen onthoofd in 2014, maar niemand praat erover

Door | Buitenland

De IS domineert het nieuws zo erg, dat we de onthoofdingen door Saoedi-Arabië zijn vergeten. Het land is lid van de Raad voor de Mensenrechten van de VN en bondgenoot van de VS in de strijd tegen de IS, maar voert zelf routinematig onthoofdingen uit: 59 sinds januari.

Afgelopen maand vonden er acht onthoofdingen plaats in het land. Twee keer zoveel als de Westerse gijzelaars die te zien waren in de barbaarse video’s van de IS. De slachtoffers werden veroordeeld om ‘afvalligheid’, ‘overspel’ en ‘tovenarij’. Bij één zaak werden vier leden van dezelfde familie onthoofd wegens ‘het ontvangen van grote hoeveelheden hasj’. Volgens Amnesty is er bij de meeste verdenkingen sprake van ‘gedwongen bekentenissen die gewonnen zijn door marteling’. 

De doodstraf geldt niet enkel voor volwassenen. Minstens één slachtoffer was jonger dan 18 jaar. Dat is een zware overtreding volgens het VN-kinderrechtenverdrag. De mensenrechtenraad van de VN is het erover eens dat onthoofding, vooral na een oneerlijke proces, schokkend, grof en ongepast is volgens het internationaal recht; maar een sanctie blijft uit. Als een olierijke westerse bondgenoot en met een sleutelrol in de coalitie tegen de IS, is er weinig hoop tot een grootschalige internationale veroordeling van de onthoofdingen door Saoedi-Arabië.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...