Saoedi-Arabië heeft al 59 mensen onthoofd in 2014, maar niemand praat erover

De reeks van onthoofdingen van Amerikaanse en Britse gijzelaars door de Islamitische Staat hebben intense media-aandacht getrokken en de hele wereld verafschuwd. Het heeft de internationale vastberadenheid om de extremistische groep te verslaan verdubbeld.
Turks.nl Redactie

De IS domineert het nieuws zo erg, dat we de onthoofdingen door Saoedi-Arabië zijn vergeten. Het land is lid van de Raad voor de Mensenrechten van de VN en bondgenoot van de VS in de strijd tegen de IS, maar voert zelf routinematig onthoofdingen uit: 59 sinds januari.

Afgelopen maand vonden er acht onthoofdingen plaats in het land. Twee keer zoveel als de Westerse gijzelaars die te zien waren in de barbaarse video’s van de IS. De slachtoffers werden veroordeeld om ‘afvalligheid’, ‘overspel’ en ‘tovenarij’. Bij één zaak werden vier leden van dezelfde familie onthoofd wegens ‘het ontvangen van grote hoeveelheden hasj’. Volgens Amnesty is er bij de meeste verdenkingen sprake van ‘gedwongen bekentenissen die gewonnen zijn door marteling’. 

De doodstraf geldt niet enkel voor volwassenen. Minstens één slachtoffer was jonger dan 18 jaar. Dat is een zware overtreding volgens het VN-kinderrechtenverdrag. De mensenrechtenraad van de VN is het erover eens dat onthoofding, vooral na een oneerlijke proces, schokkend, grof en ongepast is volgens het internationaal recht; maar een sanctie blijft uit. Als een olierijke westerse bondgenoot en met een sleutelrol in de coalitie tegen de IS, is er weinig hoop tot een grootschalige internationale veroordeling van de onthoofdingen door Saoedi-Arabië.