Sarkozy: ‘Turkije moet visie op massamoord herzien’

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft Turkije donderdag opgeroepen zijn visie op de Armeense kwestie in het Ottomaanse Rijk in 1915 te herzien.
Turks.nl Redactie

Hij deed dat tijdens een bezoek aan Armenië. Frankrijk heeft de kwestie in tegenstelling tot Turkije erkend als ‘genocide’.

Sarkozy zei tijdens een persconferentie met zijn Armeense ambtgenoot Serge Sarkisian, dat het Turkije, “dat een nobel land is”, zou sieren, als het zijn visie op de geschiedenis zou wijzigen, zoals “andere nobele landen in de wereld” hebben gedaan. Hij noemde als voorbeeld Duitsland en Frankrijk. Sarkozy had voor zijn ontmoeting met de pers het museum ter herdenking van de genocide bezocht.

Voordat hij in 2007 tot president werd gekozen, wekte Sarkozy de woede van de Turken door een wetsvoorstel te steunen dat gerechtelijke vervolging mogelijk maakte van degenen die de kwestie niet als genocide erkennen. De Franse Tweede Kamer verwierp het voorstel tot verontwaardiging van de ongeveer 500.000 mensen van Armeense afkomst in Frankrijk. 

Bron: telegraaf.nl / turks.nl
Foto: flickr/World Economic Forum

  • Loading...