Dode en gewonden bij gevechten tussen ‘Koerdistan-aanhangers’ en Turkse militie

Turks.nl Redactie
Total
255
Shares

In Kirkuk, Irak, is een gewapende aanval gepleegd op de Turkmeense Nationalistische Beweging. Daarbij viel 1 dode en 2 gewonden, laat Abbas Beyatlı, vicevoorzitter van de beweging, weten.

Volgens Beyatlı is de aanval afgeslagen. Daarbij zou een Koerdisch sprekende aanvaller gedood zijn en zouden er 2 gewonden zijn gevallen.

Voorzitter van het Iraaks-Turkmeens Front, Erşat Salihi, liet weten dat ‘een groep gewapende Koerdische Peshmerga een aanval heeft gepleegd op een partijgebouw van Turkmeense veiligheidsdiensten.

 

In reactie op de gevechten stelde de politiedirecteur van Kirkuk een straatverbod in.

Referendum

Eind september zal er in Iraaks-Koerdistan een onafhankelijkheidsreferendum worden gehouden. Irak accepteert het referendum niet en heeft zelfs verklaard klaar te zijn voor militair ingrijpen.

Kirkuk valt officieel gezien onder federaal Iraaks bestuur, maar sinds de oorlog tegen IS hebben de Koerden het er voor het zeggen. De gouverneur van Kirkuk werd ontslagen door de Iraakse premier, maar daar geeft de gouverneur geen gehoor aan. Hij erkent het ontslag namelijk niet.

Iraaks-Turkmenen

Turkmenen in Irak zijn na de Arabieren en de Koerden de grootste bevolkingsgroep in Irak. Tot midden 20e eeuw werden ze Iraakse Turken genoemd, maar sinds de onafhankelijkheid van het land worden ze Iraakse Turkmenen genoemd. Geschat wordt dat er zo’n 3 miljoen Turken leven in Irak.

  • Loading...